TRUSKAWKI W FRUŻELINIE W SŁOJU

KAROLINA
Przetwory
19.07.2020 16:43
TRUSKAWKI W FRUŻELINIE W SŁOJU

Użyłam 1 kg owoców, umyłam, te bardzo duże kroiłam na pół, średnie i małe całe wrzucałam na patelnie, w momencie kiedy puściły sok dodałam szczyptę soli, a by rozpocząć proces janginizacji, pisałam o nim na blogu ostatnio. Całość się zagotowała dodałam około 250-300 ml wody i 100 g cukru, całość gotowałam na najsilniejszym ogniu, dodałam 2 czubate łyżki pektyny owocowej i całość gotowałam, do momentu, aż przestała się pienić. Kiedyś kilka lat temu przygotowywałam przetwory w słoiku na zimę w postaci dżemów truskawkowych, ale dość szybko mi się to znudziło. Truskawki uwielbiam, jem je codziennie od kiedy tylko się pojawiły, nigdy mi się nie znudzą nie ma takiej możliwości! Następnego dnia rano (bo dżem robiłam w nocy), truskawki były już stężałe i są zatopione w gęstej galaretce/ frużelinie. Zrobiłam wielki słój truskawek zatopionych w takiej jakby frużelinie/galaretce uwielbiam właśnie domowe dżemy w takiej formie! Ja właśnie zimą chce mieć ten kolor truskawki! Takie efekty udaje się tylko uzyskać poprzez prawidłowy proces obróbki cieplnej i stosowanie naturalnej pektyny. niestety większość z nich ma konserwant w składzie, który właśnie zmienia kolor owoców.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/07/truskawki-w-fruzelinie-w-soju.html