PUDDING RYŻOWY Z GORĄCYM SOSEM CZEREŚNIOWYM!

KAROLINA
Śniadania
16.07.2020 21:41
PUDDING RYŻOWY Z GORĄCYM SOSEM CZEREŚNIOWYM!

SKŁADNIKI NA PUDDING RYŻOWY Z SOSEM CZEREŚNIOWYM - 100 g ryżu jaśminowego - 300 g wody - 100 g mleka owsianego - szczypta soli - dla tych, którzy lubią bardzo słodkie cukier lub inne słodziło typu ksylitol, erytrytol - 3 garście czereśni - szczypta soli Pudding ryżowy przygotowuje się stosunkowo krótko bo około 15 do 20 minut, danie może być na śniadanie, na drugie śniadanie, deser czy też obiad w letni dzień. Z owoców uwolni się ich naturalny sok i pektyny, sos gotuje około 8-10 minut, na dość sporym ogniu, sos ma odparować, i mocno zgęstnieć. Pudding ryżowy przygotowuję zawsze w ten sposób, że gotuję ryż jaśminowy na wodzie i wtedy kiedy już jest ugotowany, dodaję mleko owsiane i gotuje jeszcze chwilę. Rondelek stawiam na wadze, taruje wagę dodaję ryż i wodę, całość gotuje 18 minut na małym ogniu ze szczyptą soli. Ryż jaśminowy to mój ulubiony ryż, ma przepiękny zapach i smak, lubię go gotować na połączeniu wody i mleka roślinnego, zazwyczaj sięgam po owsiane czasami po migdałowe. Danie jest pyszne na ciepło, jak i na zimno jako deser z lodówki! Sam sos czereśniowy robi się wręcz banalnie i jest to najlepszy sos czereśniowy, jaki możesz sobie przygotować! Sosu nie słodzę, ponieważ w tym procesie uwalnia się naturalny słodki smak owoców dla mnie jest wystarczający. chodzi o to aby ryż nie był ugotowany tak jak do obiadu, ale miał płynną konsystencję, był kremowy i gładki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/07/pudding-ryzowy-z-goracym-sosem.html