Chlebek pomidorowy do odrywania z oliwkami

Kasia

Przekąski

15.07.2020 13:31

Chlebek pomidorowy do odrywania z oliwkami

dodam tylko ,że zniknął błyskawicznie i już dzieci dopraszają się o kolejny,polecam gorąco Składniki: 260 g mąki pszennej 50 g miękkiego masła 8 g suchych drożdży pół łyżeczki soli 130 ml ciepłego mleka 1 jajko na nadzienie: 10-15 szt suszonych pomidorów+ kilka łyżek oliwy od nich garść czarnych oliwek 100 g żółtego sera kilka gałązek bazylii 2 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Do misy robota dajemy mąkę,masło,sól,jajko i mleko wymieszane z drożdżami ,wyrabiamy gładki i elastyczne ciasto (wyrabiamy ok 4-5 min ),następnie gotowe ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Całość kroimy w kwadraty i układamy jeden na drugim,następnie przekładamy do blaszki wysmarowanej oliwą (keksówki 25 cm x 10cm )gdzie układamy je rozcięciami do góry .Nakrywamy blaszkę ściereczką i odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30- 40 min. W między czasie w blenderze rozdrabniamy ze sobą suszone pomidory ,czosnek,bazylię,szczyptę soli i kilka łyżek oliwy od pomidorów, na gładką pastę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/07/chlebek-z-suszonymi-pomidorami-i.html