Pasztet pieczony z żurawiną

Kasia

Boże Narodzenie

12.02.2018 15:48

Pasztet pieczony z żurawiną

Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: - 100-150 g suszonej żurawiny - 1 kg mięsa z udek kurczaka - 150 g wędzonego boczku - 200 g boczku surowego - 100 g wątróbek drobiowych - 2 cebule - 2 marchewki - 2 pietruszki - 10 ziarenek pieprzu - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 gwiazdka anyżu - 1 jajko, rozkłócone - sól i pieprz - 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Następnie wyjmujemy warzywa i mięso ,żeby ostygło a do wywaru wrzucamy wątróbkę na ok 10 min.Odcedzam.jak wszystko trochę przestygnie ,obieram z kości i rozdrabniam wszystko (mięso bez kości,warzywa i wątróbkę)mikserem,dodajemy jajko,bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką i odrobiną soli,zalewamy 2 litrami wody ,gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą pasztetową. Idealny na co dzień i od święta,na imieniny,śniadanie czy na kolacje.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2018/02/pasztet-pieczony-z-zurawina.html