Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe

Milena
Obiad
15.07.2020 13:49
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe

Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku: 700 g żółtej fasolki szparagowej (może też być pół na pół z zieloną) 500 ml passaty pomidorowej 350 g cienkiej kiełbasy 250 g boczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku litr wody sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra, bazylia Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Taka fasolka smakuje mi równie mocno jak jej tradycyjny odpowiednik (który zresztą uwielbiam) dlatego latem, kiedy mamy sezon na fasolkę szparagową nie może jej zabraknąć na naszym stole. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącym pieczywem, choć spotkałam się też z wersją, gdzie obok fasoli podawane są ziemniaki z wody. Jest to świetna alternatywa, kiedy nie chce wam się czekać kilku godzin, aż sucha fasola się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć na noc w wodzie. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju najpierw wrzucamy boczek, a kiedy się przysmaży, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę. Fasolka szparagowa po bretońsku to szybka i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej potrawy z suchą fasolą w roli głównej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/07/fasolka-szparagowa-po-bretonsku/