Składniki
- 2 jajka
- 1-2 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 łyżki ugotowanego, młodego bobu
- 1 gałązka świeżego kopru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól do smaku
Przepis
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu kawałki szynki parmeńskiej oraz bób.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/omlet-francuski-z-szynka-parmenska-i-bobem/