Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Małgorzata
Śniadania
09.07.2020 22:02
Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Składniki

  • 2 jajka
  • 1-2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki ugotowanego, młodego bobu
  • 1 gałązka świeżego kopru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku

Przepis

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu kawałki szynki parmeńskiej oraz bób.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/omlet-francuski-z-szynka-parmenska-i-bobem/