Omlet francuski z botwinką

Małgorzata

Śniadania

02.08.2018 15:38

Omlet francuski z botwinką

Składniki

  1. 2 jajka
  2. 4 liście botwinki
  3. 1 łyżka sera feta
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. 1 łyżka zimnej wody
  6. ½ łyżeczki świeżego koperku
  7. świeżo mielony kolorowy pieprz
  8. sól do smaku

Przepis

  1. Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i posypujemy omlet botwinką, pokruszonym serem feta oraz koperkiem. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  2. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.