Gnocchi z bobem i gorgonzolą w sosie śmietanowym

Picante-
Obiad
09.07.2020 11:28
Gnocchi z bobem i gorgonzolą w sosie śmietanowym

Składniki: Gnocchi: - 500 g ugotowanych i zmielonych przez maszynkę (przeciśniętych przez praskę) - około 80 g mąki (można też użyć semoliny) - 1 jajko - 1 łyżka oliwy - pół łyżeczki soli - 1 mała cebula - około 200 ml słodkiej śmietanki 30% - około 100 g gorgonzoli - 200 g ugotowanego bobu - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz, sok z cytryny Wykonanie: Ze składników na gnocchi zagniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałeczek, a następnie dzielimy go na małe kluseczki. Możemy dodatkowo lekko spłaszczyć je widelcem, aby powstał na nich charakterystyczny wzorek, lub użyć deseczki do robienia gnocchi. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty, aż się zeszkli. Dziś jednak przygotowałam nieco bardziej angażujący posiłek, gnocchi, czyli małe, włoskie kluseczki, przypominające kopytka, z dodatkiem bobu i gorgonzoli. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale na pewno nie będziecie zawiedzeni jego smakiem, także polecam bardzo. Przekładamy na talerz, na wierzchu kładziemy pozostałą gorgonzolę. Jako dodatek do sałatek, lub podsmażony na patelni z cebulką i oliwą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/07/gnocchi-z-bobem-i-gorgonzola-w-sosie.html