Kontrowersyjne dania z polskiej kuchni. Sprawdź, czy w wśród nich jest twoje ulubione.
Polskie kulinaria
Polska kuchnia ma swoim menu wiele wyśmienitych dań, którymi możemy pochwalić się na całym świecie. Można spotkać również i takie, które nie u wszystkich wywołują uśmiechu na twarzy, a raczej zniesmaczony grymas. Dania z poniższej listy są już raczej zapomniane, jednak mają jeszcze swoich wielbicieli.
1) Wątróbka
W polskiej kuchni można spotkać również przyrządzoną na różne sposoby wątróbkę. Najczęściej można ją spotkać w postaci przysmażonej z cebulką, z innymi dodatkami lub podawaną z ziemniakami. Nie każdy jednak przepada za takimi daniami.
2) Czernina
Czernina to zupa, która pochodzi z tradycji staropolskiej. Podanie czarnej polewki na obiedzie oznaczało odmowę starającemu się o rękę córki amantowi. Zupa ta jest przygotowywana z kaczej krwi z dodatkiem suszonych owoców. Jej smak jest słodko-kwaśny poprzez dodanie do niej cukru i octu, przez co nie wszystkim smakuje.
3) Flaki
Flaki to danie, które gotuje się z pokrojonych cienko żołądków wieprzowych. Powstaje z nich gęsta zupa, którą najczęściej podaje się na weselach czy innych imprezach. Danie to jednak nie każdy zjada z apetytem.
4) Smażony móżdżek
Smażony móżdżek to również potrawa, którą gotuje się podczas świniobicia, aczkolwiek potrawę tą można przygotować również z móżdżku kurzego. Po odpowiednim jego przyrządzeniu i przyprawieniu powstaje pasta, którą można smarować kanapki.
5) Kaszanka
Podobno podczas świniobicia lub grilla nie może zabraknąć kaszanki. Jest to mieszanka podrobów z kaszą oraz krwią, które są zamknięte w jelicie. Przygotowana w kapuście czy zawinięta w sreberko jest idealnym daniem na grilla.
7) Cynaderki
Cynaderki to nerki, najczęściej cielęce, które również są podawane w gęstym sosie. Można je podawać z ziemniakami czy kaszą, jako danie główne na obiad. Potrawa ta była bardzo modna w przedwojennej Warszawie.
8) Ozory
Ozory to języki wołowe lub wieprzowe, które podawane są zazwyczaj w doprawionym sosie. Nie każdego jednak świadomość jedzenia zwierzęcego języka cieszy. Pomimo odpowiedniego przyprawienia czy przyrządzania danie to ma stosunkowo mało fanów.
9) Kiszka ziemniaczana
Ziemniaczana kiszka to danie, które nadal jest popularne na Kaszubach. W tamtych rejonach potrawę tą spożywa się na porządku dziennym oraz jest ona często podawana w tamtejszych restauracjach. Kiszka ziemniaczana to jelito wypełnione ziemniakami wymieszanymi z boczkiem lub słoniną. Danie to jest mało dietetyczne, więc dziś raczej oprócz Kaszub ciężko jest spotkać.
10) Kompot z suszu
Na świątecznym stole oprócz wigilijnych potraw nie powinno zabraknąć również kompotu z suszu. Ma on specyficzny smak i raczej nie znika z dzbanka tak szybko, jak pierogi z kapustą ze stołu. Można go oczywiście doprawić np. cukrem i goździkami lub cynamonem, jednak ma on nie wielu swoich zwolenników.