10 kontrowersyjnych polskich potraw

Katarzyna
Kulinaria
04.05.2021 20:42
10 kontrowersyjnych polskich potraw

Kontrowersyjne dania z polskiej kuchni. Sprawdź, czy w wśród nich jest twoje ulubione.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #1

Polskie kulinaria 

Polska kuchnia ma swoim menu wiele wyśmienitych dań, którymi możemy pochwalić się na całym świecie. Można spotkać również i takie, które nie u wszystkich wywołują uśmiechu na twarzy, a raczej zniesmaczony grymas. Dania z poniższej listy są już raczej zapomniane, jednak mają jeszcze swoich wielbicieli.

1) Wątróbka

W polskiej kuchni można spotkać również przyrządzoną na różne sposoby wątróbkę. Najczęściej można ją spotkać w postaci przysmażonej z cebulką, z innymi dodatkami lub podawaną z ziemniakami. Nie każdy jednak przepada za takimi daniami.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #2

2)  Czernina

Czernina to zupa, która pochodzi z tradycji staropolskiej. Podanie czarnej polewki na obiedzie oznaczało odmowę starającemu się o rękę córki amantowi. Zupa ta jest przygotowywana z kaczej krwi z dodatkiem suszonych owoców. Jej smak jest słodko-kwaśny poprzez dodanie do niej cukru i octu, przez co nie wszystkim smakuje.

3) Flaki

Flaki to danie, które gotuje się z pokrojonych cienko żołądków wieprzowych. Powstaje z nich gęsta zupa, którą najczęściej podaje się na weselach czy innych imprezach. Danie to jednak nie każdy zjada z apetytem.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #3

4) Smażony móżdżek

Smażony móżdżek to również potrawa, którą gotuje się podczas świniobicia, aczkolwiek potrawę tą można przygotować również z móżdżku kurzego. Po odpowiednim jego przyrządzeniu i przyprawieniu powstaje pasta, którą można smarować kanapki.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #4

5) Kaszanka

Podobno podczas świniobicia lub grilla nie może zabraknąć kaszanki. Jest to mieszanka podrobów z kaszą oraz krwią, które są zamknięte w jelicie. Przygotowana w kapuście czy zawinięta w sreberko jest idealnym daniem na grilla.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #5

7) Cynaderki

Cynaderki to nerki, najczęściej cielęce, które również są podawane w gęstym sosie. Można je podawać z ziemniakami czy kaszą, jako danie główne na obiad. Potrawa ta była bardzo modna w przedwojennej Warszawie.

8)  Ozory

Ozory to języki wołowe lub wieprzowe, które podawane są zazwyczaj w doprawionym sosie. Nie każdego jednak świadomość jedzenia zwierzęcego języka cieszy. Pomimo odpowiedniego przyprawienia czy przyrządzania danie to ma stosunkowo mało fanów.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #6

9) Kiszka ziemniaczana

Ziemniaczana kiszka to danie, które nadal jest popularne na Kaszubach. W tamtych rejonach potrawę tą spożywa się na porządku dziennym oraz jest ona często podawana w tamtejszych restauracjach. Kiszka ziemniaczana to jelito wypełnione ziemniakami wymieszanymi z boczkiem lub słoniną. Danie to jest mało dietetyczne, więc dziś raczej oprócz Kaszub ciężko jest spotkać.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #7

10) Kompot z suszu

Na świątecznym stole oprócz wigilijnych potraw nie powinno zabraknąć również kompotu z suszu. Ma on specyficzny smak i raczej nie znika z dzbanka tak szybko, jak pierogi z kapustą ze stołu. Można go oczywiście doprawić np. cukrem i goździkami lub cynamonem, jednak ma on nie wielu swoich zwolenników.

Zdjęcie 10 kontrowersyjnych polskich potraw #8