Przepis
Składniki (na 2 porcje):
2 dojrzałe awokado
kawałek ogórka (około 5 cm)
2 kubeczki jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii
kilka krewetek (około 200 g)
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
płatki chilli lub ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Krewetki skropić oliwą oraz sokiem z cytryny, dodać soli, płatki chilli oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić trochę drobniej i dodać do awokado, dorzucić kilka listków bazylii. Jogurty naturalne również dodać do miski i wszystko razem zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem). Następnie doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz około łyżką oliwy z oliwek. Krewetki usmażyć przez kilka minut (nie dłużej!) na rozgrzanej patelni i ułożyć na wierzch chłodnika.