Chłodnik z awokado z krewetkami

Ewelina
15.07.2014 16:17
Chłodnik z awokado z krewetkami

Przepis

Składniki (na 2 porcje):

2 dojrzałe awokado

kawałek ogórka (około 5 cm)

2 kubeczki jogurtu naturalnego

oliwa z oliwek

sól, pieprz

kilka listków świeżej bazylii

kilka krewetek (około 200 g)

sok z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

płatki chilli lub ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Krewetki skropić oliwą oraz sokiem z cytryny, dodać soli, płatki chilli oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić trochę drobniej i dodać do awokado, dorzucić kilka listków bazylii. Jogurty naturalne również dodać do miski i wszystko razem zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem). Następnie doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz około łyżką oliwy z oliwek. Krewetki usmażyć przez kilka minut (nie dłużej!) na rozgrzanej patelni i ułożyć na wierzch chłodnika.