Chłodnik z awokado

Ewelina
Zupy
13.09.2015 20:10
Chłodnik z awokado

Składniki

2 sztuki awokado

8 ogórków gruntowych

400 ml jogurtu greckiego

sok z jednej cytryny

duża garść mięty

mała cebula

2 ząbki czosnku

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

pęczek koperku

woda

Opcjonalnie:

zielona papryka

pistacje

Przepis

szystkie składniki powinny być wcześniej w lodówce. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę awokado, starte ogórki, wlewamy jogurt grecki, sok z cytryny i 3/4 szklanki bardzo zimnej wody. Dodajemy miętę, posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz sól i pieprz i posiekany koperek. Wszystko miksujemy w blenderze. Podajemy z pokrojoną w kostkę papryką i pistacjami,