Składniki na ciasto: – 270g mąki pszennej 650 – 250g mąki żytniej 720 – 220ml ciepłego mleka – 100g erytrolu – 70g miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko – 1 żółtko – ½ łyżeczki cukru – szczypta soli Następnie dodajemy mąki, masło pokrojone na kawałki, erytrol, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni (jeżeli będzie się kleić, dodajemy po łyżce mąki i znów wyrabiamy). Dodatkowo: – 500g rabarbaru (4-5 łodyg) – 360g konfitury malinowej (u mnie z dodatkiem imbir-chili) – płatki migdałów do posypania CIASTO: Przepis na tortownicę o śr. 21cm i 12 kawałków, z czego jeden to około 288kcal, B: 6,2g, T: 6,6g, W: 53,4g. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Postanowiłam więc, że masę rozwałkuję, posmaruję dżemem i posypię rabarbarem pokrojonym w kostkę, a następnie zawinę jak roladę, pokroję na części i umieszczę w tortownicy. 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h lub dłuzej, aż objętość ciasta się podwoi. Na Thermomix: CIASTO: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i podgrzewamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1. 2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h lub dłużej, aż objętość ciasta się podwoi. Dodajemy mąki, erytrol, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Sprawdzamy konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy po łyżce mąki, wyrabiamy kolejną 1 min/interwał.