Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławkiej typ 500 szczypta soli 300 ml wrzącej wody 1/4 szkl.oleju Nadzienie: 500 g twarogu półtłustego w kostce 2 jajka pęczek szczypiorku drobnego sól do smaku, zawsze daje na oko Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dać sól, wlać olej i gorącą wodę, następnie wyrobić ciasto, ja wspomagam się mikserem, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera. Ciasto rozwałkować na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać kubkiem krążki, na każdy krążek nałożyć łyżkę twarogu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepiać. Ja osobiście lubię obie wersje, i zawsze się łudzę, że zostanie coś na kolacje i sobie odsmażę, a do wieczora to chłopaki podjadają na zimno i nigdy nie ma już co podsmażać … Pierogi wrzucać partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładać łyżką cedzakową na talerz.