Składniki: - 300 g ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej) - 80 g ryżu (waga przed ugotowaniem) - 1 jajko - 2 ząbki czosnku - 2 płaskie łyżki bułki tartej - szczypta soli, pieprzu, curry - 1 płaska łyżka mąki - 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej Dodatkowo: - olej do smażenia - 2-3 łyżki bułki tartej do panierki - młode ziemniaki - sos musztardowo-chrzanowy firmy Manufaktura Wielkopolska Moje kotlety z ciecierzycy zaserwowałam wraz z młodymi ziemniakami i wyrazistym sosem musztardowo-chrzanowym firmy Manufaktura Wielkopolska. Kotlety z ciecierzycy podajemy np. z młodymi ziemniakami i sosem musztardowo-chrzanowym. W tym przepisie użyłam ciecierzycy z puszki, a także ugotowanego białego ryżu, który równie dobrze można zastąpić kaszą jaglaną czy kaszą kuskus. Smażymy je na rozgrzanej patelni (wlewamy 2-3 łyżki oleju) z obu stron na średniej mocy palnika. Ciecierzycę odcedzamy i rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera ręcznego (nie musi być ona zgnieciona na idealną papkę, tylko tak z grubsza). Opis przepisu Kotlety z ciecierzycy i ryżu to pyszny pomysł na obiad. Postępujemy tak samo z odcedzonym i przestygniętym ryżem jak z ciecierzycą.