Jeśli jednak szukacie podobnych przepisów na ciasta z truskawkami, w takim razie koniecznie wypróbujcie: Przepis na: Sernik na zimno z truskawkami Łącznie: 60 min + czas chłodzenia Składniki: Ciasteczkowy spód: 180 g herbatników kakaowych 50 g czekolady mlecznej 60 g masła Masa stracciatella: 500 ml śmietanki kremówka 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna 200 ml wrzątku 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku 250 g truskawek 250 g mascarpone opcjonalnie 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Tym razem do mojego sernika na zimno z truskawkami zdecydowałam się na ciasteczkowy spód na bazie kakaowych herbatników, roztopionego masła i czekolady mlecznej. Gdy galaretka będzie już tężejąca, wtedy wylewamy ją na truskawki i odstawiamy na ok 1,5-2 godzin do lodówki. Wykonanie: Zaczynamy od wymieszania 2 galaretek truskawkowych z 750 ml wrzątku, odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lekkiego stężenia. Opcjonalnie robimy na wierzch krem kokosowy: schłodzone mascarpone (250g) lekko miksujemy z łyżką cukru pudru i dwoma łyżkami wiórków kokosowych. Sernik na zimno z truskawkami to pyszny, letni deser, który jest w naszym domu wręcz uwielbiany! Mój sernik na zimno z truskawkami z pewnością podbije Wasze serce! Uwielbiam wszystkie serniki na zimno czy to na okrągłych biszkoptach, krakersach czy herbatnikach.