Pieczona dynia z serem kozim i pistacjami

Dorota
Przekąski
04.11.2020 18:40
Pieczona dynia z serem kozim i pistacjami

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 1/4 małej dyni np. hokkaido, muscat, piżmowej 100 g sera koziego miękkiego 2 łyżki natki pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 4 łyżki pistacji oliwa, sól, pieprz ocet balsamiczny Przygotowanie: Pieczona dynia z serem kozim i pistacjami, pieczoną czerwoną cebulą, posypana pietruszką i podana z pomidorkami koktajlowymi na przełamanie smaków to prosta i fajna przystawka albo lekka kolacja. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Później możecie przygotować z niego np pyszny sos dyniowy do makaronu albo wykorzystać w wypiekach i upiec dyniowe brownies albo sernik dyniowy. Po 20 minutach kładziemy na wierzchu bardzo cienko pokrojoną w plasterki cebulę – najlepiej użyć mandoliny. Wykładamy dynię na talerze, na wierzchu układamy cebulę i rozsypujemy ser kozi. Zamiast pistacji możecie użyć migdałów lub orzechów włoskich, sprawdzą się również pestki dyni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy plastry dyni, skrapiamy oliwą, solimy. W tym czasie siekamy pistacje, pomidorki przekrajamy na pół, a natkę siekamy. Możecie od razu upiec więcej dyni i część zblendować na puree.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/pieczona-dynia-z-serem-kozim-i-pistacjami/