Jak wykonać przepis na – Ciasto budyniowe z truskawkami Potrzebne składniki Na spód 1 szklanka mąki pszennej 1/3 kostki masła (zimnego) 2 łyżki cukru 4 żółtka 1 szczypta soli Do środka ciasta 750 g truskawek (lub inne owoce) 1 litr mleka 2,,5 paczki budyniu waniliowego 4 łyżki cukru Na wierzch 4 białka 1 szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego Ciasto budyniowe z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zazwyczaj w lecie na moim stole królują serniki na zimno a to ciasto będzie w tym roku miłą odmianą i pewnie zrobię je w kilku wariantach z różnymi owocami. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wstawiłem ciasto na 30 min. do piekarnika, znów na 180 stopni. Zagotowałem mleko i zrobiłem budyń tak jak w przepisie na opakowaniu jednak z ciut mniejszej ilości mleka. Po upieczeniu wyłączyłem grzanie i zostawiłem ciasto w piekarniku na kolejne 15 min. Teraz wszystko szybko wyrobiłem do połączenia składników, zawinąłem w folię spożywczą i wrzuciłem na 30 min. do zamrażalnika. Ubiłem szybko mikserem pianę z białek ze szczyptą soli i wyłożyłem ją na wierzch ciasta również wyrównując. Porobiłem widelcem dziurki w cieście i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. Zrobiłem je specjalnie na imprezę w ogrodzie u Ani i jak widać smakowało 🙂 Świetne letnie ciasto z budyniem, truskawkami i rosą na wierzchu.