Chlebek turecki, czyli żulik

Karol

Dania mączne

01.07.2020 15:51

Chlebek turecki, czyli żulik

Chlebek turecki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 500 g mąki 40 g masła 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 30 g drożdży 4 łyżki kawy zbożowej (suchej) 200 ml mleka 100 ml melasy (lub miodu) 100 g rodzynek 2 jajka Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pewnie ma jeszcze inne nazwy – porównajmy, napiszcie w komentarzach jak się nazywa u Was w piekarni? Gdy ciasto wyrośnie przerabiam je jeszcze raz dzielę na 4 części i formuje chlebki. Łącznie: 2 godz. 15 min. Ilość porcji 4 chlebki 5 from 3 votes Chlebek turecki Gdy ciasto jest gładkie i lśniące przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na 45 min. Przykrywam i znów pozwalam im wyrosnąć przez 30 min. Chlebki smaruje rozmąconym, wcześniej odłożonym jajkiem. Wstawiam chlebki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 30 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Teraz wszystko połączyłem do maki dodałem rozczyn, masło z melasą i jajka z cukrem. Mieszam i odstawiam na 10 min. do wyrośnięcia. Rozpuszczam w rondelku melasę (lub miód) z masłem i zostawiam do przestudzenia. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/chlebek-turecki-czyli-zulik/