Składniki 3 kory cynamonu 4 gwiazdki anyżu połowa gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego imbiru 5-6 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki całych ziarenek pieprzu czarnego łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki goździków łyżeczka ziarenek kolendry łyżeczka całych nasion kardamonu Przygotowanie Na suchą patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy, które nie są w proszku (czyli nie wrzucamy kakao i imbiru). Myślę, że w większości domów możemy znaleźć te przyprawy, a i tak co roku idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe przyprawy do piernika. Kiedy już wszystko “przerobiliśmy, to do miseczki, w której znajdują się sproszkowane przyprawy, dodajemy imbir oraz kakao i wszystko mieszamy. Następnie, wszystko razem przekładamy do moździerza lub młynka do kawy lub blendera (o wysokiej mocy, bo nasze przyprawy są bardzo twarde) i zaczynamy rozdrabniać. Tak, te produkty, które wymieniłam tworzą to, co dobrze znamy i kupujemy, aby wykorzystać do upieczenia pysznych pierniczków i pierników na świąteczny stół. Przyznaję, że i ja czasami postanawiam ułatwić sobie życie, ale robię to wtedy, gdy mam mało czasu, a moje zapasy przyprawy korzennej się skończyły. Staram się dbać o to, aby przed świętami przygotować domową przyprawę w większej ilości i później wykorzystywać ją do kolejnych wypieków i dań. Jeśli nie mamy moździerza lub młynka, to możemy także stworzyć przyprawę korzenną z już sproszkowanych przypraw. Możemy dopasowywać smak przyprawy do naszych smaków, np. dodać więcej cynamonu, mniej pieprzu, itd. Taka domowa przyprawa korzenna ma o wiele bardziej intensywny smak i zapach, które możemy dopasować pod swoje kubki smakowe. Kiedy tylko zauważymy niewielki dym z patelni, to wyłączamy gaz i wszystkie przyprawy zdejmujemy.