Przy podziale na 6 porcji (bez jajka i ziemniaków), jedna porcja to około 211kcal, B: 14,7g, T: 6,6g, W: 26,8g. Składniki na 6-8 porcji: – 1,5l kefiru – 500ml zsiadłego mleka – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 500g buraków gotowanych – 2 pęczki botwiny – 1 pęczek rzodkiewki – 1 ogórek długi – 1 pęczek koperku – 3 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Do niego podałam pyszną hiszpańską sangrię – poniekąd w tęsknocie za zagranicznymi wakacjami, na które w tym roku się nie wybierzemy. Nie ukrywam, że w końcu doceniam to, że mieszkam nad morzem i na plaży mogę znaleźć się w każdej chwili. Dodatkowo: jajka sadzone, ugotowane młode ziemniaki, szczypiorek/koperek Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i umieszczamy w garnku z wodą, solą, cukrem oraz koncentratem bulionu warzywnego, zagotowujemy. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, dodajemy do garnka i gotujemy 8-10 minut, a następnie studzimy. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Polecam spróbować również drugiego przepisu na chłodnik: chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem. Z racji tak pięknej, upalnej pogody na obiad nie mogło pojawić się nic innego niż chłodnik.