Co to jest makaron ryżowy Rice noodles, czyli makaron ryżowy, powstaje tylko z dwóch składników – mąki ryżowej oraz wody. Przed gotowaniem makaron ryżowy w postaci szerokich wstążek moczymy kilka minut w zimnej wodzie. Makaron ryżowy najczęściej produkowany jest w formie wstążek oraz cienkich, długich nitek. Makaron ryżowy jest składnikiem wielu oryginalnych potraw, a jego delikatny smak daje możliwość łączenia z wieloma dodatkami oraz przyprawami. Cienki, suchy makaron ryżowy w formie nitek nie musi być gotowany! Bogaty jest w mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B i E, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Mieszkańcy Azji uważają, że nie powinien być on łamany, tylko jedzony w całości, podobno tylko wtedy rice noodles gwarantuje pomyślność, zdrowie i wspomniane już “długie życie. Makaron nitki sprawdzi się w sałatkach i zupach w stylu orientalnym. Dlatego rice noodle to doskonałe rozwiązanie dla osób będących na różnych dietach, w tym na diecie bezglutenowej. Makaron ryżowy, czyli rice noodle to tradycyjny składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu.