Sernik na zimno z morelową żelką

Spód Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem …

Sernik na zimno z morelową żelką

Składniki

Spód

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 65 g masła

Masa serowa

  • 1 kg sera Quark *
  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej **
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 6 łyżek wody

Przepis

Spód

  • Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

  • W dużej misce łączymy ze sobą serek Quark z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sernik-na-zimno-z-morelowa-zelka/

Polecane