Składniki
Spód
- 200 g ciastek kakaowych
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 65 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera Quark *
- 250 g serka mascarpone
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej **
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 6 łyżek wody
Przepis
Spód
- Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- W dużej misce łączymy ze sobą serek Quark z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sernik-na-zimno-z-morelowa-zelka/