Składniki na 4-5 porcji: pół małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka cukru lub miodu sól i pieprz pęczek koperku 1,5 litra wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego) W rondlu rozgrzej tłuszcz. Jeśli nie masz pomidorów w puszce, możesz użyć 2-3 świeżych pomidorów bez skórki (np. malinowych), 400 ml przecieru lub 90 g koncentratu pomidorowego. Przełóż do rondla, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i wlej około półtora litra wody lub bulionu. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki. Wrzuć cebulę i boczek pokrojone w kostkę – podsmaż tak, by cebula była zeszklona. Do podania: chleb, bułki, pieczywo czosnkowe, słodka śmietanka lub kleks gęstej śmietany. W tym czasie kapustę przekrój, wytnij głąb i posiekaj w cienkie paski.