Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Mikołaj
Ciasta
26.06.2020 13:32
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki na krem budyniowy: 1l mleka 240g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 120g cukru 3 żółtka opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 7g żelatyny zalaną minimalną ilością wody 1kg truskawek Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i odstawiamy na parę minut. 700ml mleka zagotowujemy, do pozostałej ilości mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. 🙂 Składniki na ciasto kruche: 170g masła 1 duże jajko 100g cukru pudru 340g mąki pszennej typ 450 25g mąki ziemniaczanej szczypta soli … Pieczemy w 170ºC przez około 30 minut – 25 minut z obciążeniem, następnie je zdejmujemy i pieczemy przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Wylewamy na spód tarty i wstawiamy na chwilę do lodówki. możemy sobie także uprościć życie używając gotowej mieszanki na ciasto kruche od Polskich Młynów. Przekrawamy na pół i układamy jak na zdjęciu. Kruche ciasto, delikatny krem budyniowy z dodatkiem wanilli i kwaśne przełamanie truskawek… Tartę wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, aby krem stężał. Miękkie masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tarta-z-kremem-budyniowym-i-truskawkami/