Następnie formujemy kotlety i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Składniki na zapiekane kotlety mielone po węgiersku: Kotlety: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z szynki wieprzowej) jajko kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 3 papryki (dałam 2 czerwone i żółtą) niewielkiej wielkości cukinia cebula biała/czosnkowa 500 ml passaty pomidorowej pół łyżeczki cukru papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól, pieprz Delikatne kotlety mielone w towarzystwie dużej ilości papryki i cukinii, zapiekane z sosem pomidorowym i serem tworzą świetne połączenie. Zapiekane kotlety mielone po węgiersku to pyszne, aromatyczne i pełne warzyw danie idealne na sycący obiad dla całej rodziny. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kotlety, na nie wysypujemy warzywa, a całość zalewamy passatą pomidorową. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie podane kotlety mielone, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu. Następnie zdejmujemy przykrycie, warzywa z kotletami można przemieszać i pieczemy jeszcze około 25 minut. Następnie bułkę odciskamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy widelcem.