Makaron z burratą i prosciutto

Ewa
Makarony
25.06.2020 8:58
Makaron z burratą i prosciutto

około 300 g makaronu ze szpinakiem (może być inny) 100 g prosciutto 1 op. burraty kilka pomidorków koktajlowych kilka listków świeżej bazylii 3/4 szkl. Z przyjemnością też powtórzę ten przepis na makaron w śmietanowym sosie z prosciutto i pomidorkami koktajlowymi. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół (lub na ćwiartki, w zależności od wielkości). Prosciutto kroimy na kawałki (np na grubsze paski). Czosnek kroimy na plasterki, a następnie z grubsza siekamy (nie za drobno). Mam tendencję do kupowania makaronu o różnych ciekawych kształtach, więc jego ci u mnie nie brakuje 😉 Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy czosnek. Makaron rozkładamy na około 3-4 talerze. Gdy się zagotuje dodajemy pokrojone pomidorki oraz mniej więcej połowę prosciutto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/06/25/makaron-z-burrata-i-prosciutto/