Przepis na 4 porcje, 1 porcja (3 pulpeciki + sos) to około 310kcal, B: 29,4g, T: 18,5g, W: 7,3g. Składniki na pulpeciki (12 sztuk): – 500g mięsa mielonego z indyka – 85g mozzarelli mini – 20g parmezanu, tartego – 1 jajko – 1 pęczek natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki oregano – ½ łyżeczki tymianku – ¼ łyżeczki papryki wędzonej Składniki na sos marinara: – 400g pomidorów krojonych – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 1 łyżeczka suszonego tymianku – ½ łyżeczki cukru – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili Składniki na pieczone szparagi: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczka masła – sezam – sól, pieprz SOS: 1. Do naczynia miksującego wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 5 s/obr. 5, następnie dusimy 1 min 30 s/120°C/obr. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. PULPECIKI: 1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i natkę, rozdrobniamy 3 s/obr. 8. Składniki zagarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. Dodajemy pomidory i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Smacznego! 2. Dodajemy parmezan, mięso, 3 łyżki wody, jajko, tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz, mieszamy 20 s/obr. PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie. Na Thermomix Pulpety indycze nadziewane mozzarellą: SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. 1. Dodajemy pomidory, cukier, sól, pieprz, chili, bazylię i tymianek, gotujemy 10 min/100°C/obr. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.