Uwaga - szybko znika...;) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki: 450 g mąki pszennej tortowej 4 duże jajka 220 g cukru ( 1 szklanka ) 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( 1 szklanka ) 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 600 g truskawek Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy ubijać na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa potroi swoją objętość, a podnoszona na mieszadle miksera będzie opadać na resztę piany w postaci wstążki i będzie pozostawać na jej powierzchni przez kilka sekund ( zajmie to około 10 minut, w zależności od mocy miksera ). Jajka ubić z cukrem oraz cukrem z wanilią na bardzo puszystą, jasną masę. Niby proste, z łatwo dostępnych składników, ale to właśnie w prostocie tkwi siła :). Myślę, że równie pysznie smakowałoby z innymi owocami lata - z malinami, wiśniami, borówkami... Do ubitej masy jajecznej wlewać cienką strużką olej, dalej ubijając ( już na niższych obrotach miksera ). Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników. Puszyste, lekkie, a do tego proste - zarówno pod względem wykonania jak i składników - ciasto z truskawkami.