Składniki: - 500 g puree z dyni - około 750 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego - 3 marchewki - 1 cebula - kawałek imbiru (około 2cm) - łyżka oleju - sól, pieprz - jogurt do podania + natka pietruszki Wykonanie: Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Zwłaszcza jeśli macie zazwyczaj mrożenia puree z dyni (ja robię to bardzo często) wtedy wystarczy wyjąć z zamrażarki magiczną pomarańczową papkę poświęcić kilka chwil w kuchni i mamy pyszny obiad. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na jednolitą masę, wykładamy do miseczek, podajemy z jogurtem naturalnym, natką pietruszki i grzankami z chleba. Dynia to co prawda typowo jesienny składnik, a wszelkiego rodzaju przetwory z dyni nigdy nie smakują tak dobrze, jak w listopadzie.