Tarta orzechowo-bananowa

Fit
21.06.2020 12:51
Tarta orzechowo-bananowa

Połączyć z mąkami i zagnieść w zwarte ciasto, odstawić na 20-30 minut do lodówki Ciastem wylepić spód i boki formy do pieczenia Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do ostygnięcia Na ostudzonym spodzie rozsmarować warstwę masła orzechowego Mleczko kokosowe (stałą część) zmiksować z serkiem mascarpone i rozgniecionym bananem (i opcjonalnie miodem), krem wyłożyć na warstwę orzechową Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą Koniecznie sprawdź także przepis na: A zatem nie ma już żadnej wymówki, żeby na następną imprezę/urodziny czy też bez okazji przygotować taki zdrowy deser zamiast tradycyjnych, przesłodzonych ciast 😀 Kilka uwag do przepisu: Do przygotowania spodu użyłam twarożku typu włoskiego (zwykle sprzedawane w okrągłej formie np. Capreggio czy Capri) ponieważ jest on delikatniejszy w smaku od zwykłego twarogu. Pin Print Tarta orzechowo-bananowa bez cukru Recipe by Healthy Creations Składniki SPÓD 140 g twarogu typu włoskiego 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej WARSTWA ORZECHOWA 2 łyżki masła orzechowego KREM 3-4 łyżki stałej części mleczka kokosowego 3-4 łyżki serka mascarpone Jeśli jednak jesteście bardziej słodko-lubni to możecie dodać do kremu trochę miodu lub innego naturalnego słodzika Mleczko kokosowe schłodzić przed użyciem w lodówce, do przygotowania kremu wykorzystujemy jedynie stałą część, która sprawi, że krem będzie zwarty i nie będzie wymagał użycia żelatyny Jeśli zależy Wam na obniżeniu kaloryczności ciasta to możecie zmodyfikować krem i zamiast serka mascarpone użyć sera twarogowego bez cukru. Ciasto na spód bez masła i bez dodatku cukru. Przy drobnej modyfikacji i zamianie mąki orkiszowej na gryczaną można przygotować tartę także w wersji bezglutenowej! Jednak spokojnie możecie wykorzystać także klasyczny półtłusty twaróg Do warstwy orzechowej użyłam gładkiego masła bez dodatków. W takim wypadku może być jednak konieczne dodanie odrobiny żelatyny, żeby krem nie rozpłynął się po rozkrojeniu tarty Możecie także użyć masła z innych orzechów czy też z migdałów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthycreations.pl/2020/03/tarta-orzechowo-bananowa/