Jeśli zalewamy warzywa wodą dodać też na tym etapie piramidkę smaku - Po tym czasie dodać pomidory pokrojone w kostkę, dodać też przyprawy i dalej dusić aż warzywa zmiękną, a całość zgęstnieje - Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę, posypać posiekaną natką pietruszki - Gulasz można podać z kaszą lub ryżem Dla miłośników dyniowych smaków zostawiam kilka ciekawych propozycji na pyszne dania! Piramidka smaku lub bulion warzywny Kilka ziaren kolendry Natka pietruszki Wykonanie - Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, pod koniec smażenia dodać ziarna kolendry - Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz dynię. Pół dyni hokkaido 3-4 pomidory malinowe Szklanka ugotowanej ciecierzycy Po pół łyżeczki: kuminu, kurkumy, imbiru, słodkiej papryki, wędzonej papryki Szczypta pieprzu, kardamonu, soli Łyżeczka ostrej pasty paprykowej (można zamienić na szczyptę chili) Jeśli używacie dyni hokkaido nie ma potrzeby obierania jej ze skórki - Podsmażyć warzywa krótko, następnie zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (mniej więcej do poziomu warzyw, nie muszą być dokładnie przykryte). Ale przy okazji przyprawy wpływają też rozgrzewająco na nasz organizm, no i oczywiście wiele z nich, jak na przykład kurkuma, są kopalnią wartości odżywczych! Poza tym lubię ją za kremową konsystencję, która jest niezastąpiona w przypadku robienia zupy kremu z dyni czy po prostu musu dyniowego. Jak już pisałam przy okazji innego dyniowego przepisu, moich faworytem wśród całego mnóstwa gatunków dyni jest hokkaido. Pożywną porcję roślinnego białka dostarcza w nim ciecierzyca oraz kasza jaglana, z którą podałam gulasz.