Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami

Obiad
29.01.2018 23:17
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami

czerwonego wytrawnego wina po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi. Do wnętrza kurczaka schowaj jeszcze po dwie gałązki tymianku i rozmarynu, przeciętą na pół główkę czosnku wraz z łupinką oraz połówkę cebuli, również w łupince. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, Z połówki cytryny wyciśnij sok, skórkę zachowaj. Kurczaka natrzyj sporą ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Składniki: 1 świeży patroszony kurczak (ok. 2 kg.) 1 główka czosnku 1 czerwona cebula 2 szkl. Do wnętrza kurczaka włóż pozostałą skórkę z cytryny. Zlej wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw na ogniu i gotuj, aż połowa odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2018/01/kurczak-pieczony-w-winie-z-czosnkiem-i.html