Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: ½ kg świeżego bobu Garść roszponki Kilka plastrów prosciutto Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu Skórka otarta z cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Generalnie Włosi uwielbiają bób, bardziej niż Polacy i mają wiele ciekawych przepisów jak go przyrządzić, ale wersja z pecorino jest najlepsza. To bób z pecorino, ulubiona przekąską Rzymian od początku wiosny, kiedy pojawia się pierwszy bób, aż do połowy lata. Najprostsza przekąska na świecie: bób z pecorino, to klasyczne włoskie danie, którym cały Rzym żyje wiosną. Zobacz też sałatkę z pieczonych i świeżych sezonowych warzyw z halloumi. Nie jest to tani ser, ale nie jest to też ser kanapkowy, który plastrami kładzie się na chleb. W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym masłem i siekanym koperkiem. Pycha! Warto jednak na początek popróbować bobu z pecorino. Liczba porcji: 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto Znowu kładź bób, roszponkę, polej oliwą, sokiem z cytryny. Bób z pecorino – spróbuj koniecznie! Skrop oliwią i sokiem z cytryny, posyp wiórkami pecorino.