6 godzin Liczba porcji: 1000 ml lodów Kaloryczność kcal: 245 w 100 ml lodów Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 2 garście listków świeżej mięty 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 250 g 1 szklanki śmietanki 30 % - 250 g 6 pełnych łyżek mascarpone - 200 g 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 kostki czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej ewentualnie kropla zielonego barwnika Lody miętowe Jeśli lody będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu lub więcej minut, by zmięknąć. Naczynie ze schłodzoną śmietanką (jedna szklanki śmietanki 30 % = 250 gramów) polecam dodatkowo umieścić na 20 minut w zamrażalniku. W większej misce umieść 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (z puszki lub z tubki). Zapraszam po mój pyszny przepis na domowe lody miętowe z czekoladą. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni :) Śmietankę ubijaj tak tylko do momentu, gdy zrobi się gęsta. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1000 ml lodów miętowych z czekoladą. Kremowe, śmietankowe lody na bazie świeżych listków mięty a do tego śmietanka i serek mascarpone, to idealne połączenie. Lody miętowe przepis Aby zrobić lody miętowe potrzebujesz dwie pełne garście listków mięty. Masę pod lody miętowe przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Zdejmij wszystkie listki i umieść je w moździerzu lub też w kielichu blendera. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Do naczynia z papką miętowo cytrynową dodaj 200 gramów serka mascarpone, czyli mniej więcej sześć pełnych łyżek. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. Po maksymalnie sześciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Śmietanka może być gotowa nawet po 40 sekundach ubijania (sporo zależy od jej stopnia schłodzenia i mocy miksera). Lody miętowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Jeśli lody mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Do listków wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Wystarczy wówczas gotową masę miętową przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Sięgnij po takie urządzenie, którym bez problemu zmiksujesz listki na zieloną papkę.