Bigos z młodej kapusty (4 składniki)

Wilk
Obiad
18.06.2020 15:40
Bigos z młodej kapusty (4 składniki)

Dodatkowo: ► mąka [10 g / 1 płaska łyżka] – opcjonalnie ► sól [1 łyżeczka lub do smaku] ► koperek [1 pęczek – opcjonalnie] ► woda [500 ml / 2 szklanki] ► sok z cytryny [1-2 łyżki – opcjonalnie] Jeśli lubimy lekko gęsty bigos, pod koniec gotowania można rozrobić 1 płaską łyżkę mąki pszennej z 1 łyżką wody, do mieszanki dodać kilka łyżek gorącej wody z bigosu, aby zahartować mieszankę, wlać ją cienką stróżką do bigosu, cały czas mieszając i gotować wolno ok. 5 min, aż całość zgęstnieje. Jeśli używamy bardzo chudego mięsa np. kiełbasy z szynki czy kurczaka, można dodać na rozgrzaną patelnię 1 łyżkę tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu, masła) i podsmażyć ją w ten sposób. Składniki na bigos z młodej kapusty Młoda kapusta Królowa sezonu, czyli młoda kapusta, warto zwrócić uwagę na jej świeżość przy zakupie. W razie potrzeby można wymoczyć kapustę przez 10-15 min w zimnej wodzie z chlustem octu, aby pozbyć się ewentualnych insektów, robaczków etc. Bigos z młodej kapusty Drukuj przepis Składniki ► młoda kapusta [ok. 1 kg / 1 średnia główka] Jeśli chcemy zachować bigos na dłużej, polecam zawekować go w słoikach w garnku lub w piekarniku. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Do przygotowania wystarczy tylko 1 patelnia i 1 garnek – dzięki specyficznemu przygotowaniu nie jest konieczne wstępne obgotowywanie kapusty, które może być uciążliwe. Całą zawartość patelni (czyli mięso, cebulę i kapustę) przełożyć do dużego garnka, dodać 1 szklankę (250 ml) soku pomidorowego, 2 szklanki (500 ml) wody w temperaturze pokojowej oraz pół łyżeczki soli. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 6 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Przygotowanie Główkę kapusty (o wadze ok. 1 kg) przekroić na ćwiartki i przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich nieczystości. Nóż szefa kuchni do krojenia i szatkowania do krojenia i szatkowania Duża patelnia do podsmażenia mięsa, cebuli i kapusty do podsmażenia mięsa, cebuli i kapusty Garnek do gotowania bigosu o pojemności ok. 4-5 l Przechowywanie i mrożenie Na 1 porcję 150 kcal, 15 g węglowodanów, 7 g tłuszczu, 10 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. 200 g wędzonki (kiełbasy, boczku lub obu wariantów) oraz 1 średnią cebulę pokroić w drobną kostkę. Poszatkowaną kapustę wrzucić na patelnię i przesmażyć przez 2-3 minuty, aż straci na objętości. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Jeśli nigdy nie próbowaliście, polecam przetestować metodę wkrajania koperku nożyczkami – jest mało problematyczna, nie pozostawia bałaganu i dodatkowego zmywania i przyczynia się do bardziej aromatycznego dania. Delikatny, pyszny i aromatyczny bigos z młodej kapusty, przepis obowiązkowy w tym sezonie! Kapusta zaczyna szarzeć w miejscu, w którym została odcięta od ziemi, kolor głąba świadczy o jej wieku i świeżości. Dodawanie koperku do potraw – siekanie vs. nożyczki Ciekawą techniką dodawania koperku do dań jest wkrajanie go bezpośrednio do potraw za pomocą nożyczek kuchennych, zamiast siekania na desce. Na sam koniec należy posmakować i doprawić sokiem z cytryny i dodatkową solą, jeśli to konieczne (zależy, jak słone mięso zostało wykorzystane). Tłuszcz wytopiony z mięsa powinien całkowicie wystarczyć na podsmażenie cebuli, jednak znów wszystko zależy od użytego produktu. Dzięki temu kapusta zbiera cały smak z patelni, przesmażenie wydobywa jej naturalną słodycz i taka wstępna obróbka sprawia, że nie trzeba jej osobno podgotowywać. Intensywnie siekany na desce, ekspresowo puści soki i cały smak zostanie właśnie na desce do krojenia. W przypadku bardzo chudego mięsa można się wspomóc odrobiną dodatkowego tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/06/bigos-z-mlodej-kapusty-4-skladniki.html