Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych z halloumi

Agnieszka
Obiad
18.06.2020 11:43
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych z halloumi

Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw, kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi 2 marchewki ½ główki brokuła 1 mała główka sałaty lub duża garść szpinaku 1 cukinia 1 duże jabłko Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oleju Przygotowanie: Wiemy, że pomysł z sałatką z warzyw pieczonych i świeżych może wydać się lekko dziwny i sami początkowo podchodziliśmy do idei tego miksu z dystansem, bo przecież standardowo warzywa świeże podaje się obok pieczonych. Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to wspaniale połączenie dwóch różnych światów: przypieczonych, kremowych warzyw i chrupiącej świeżości warzyw i owoców. Sałatka z pieczonych warzyw i świeżych zawiera wśród składników ser halloumi, ale możesz go zastąpić fetą, albo oscypkiem. Jednak wymieszanie sałatki z warzyw pieczonych ze świeżymi składnikami przenosi danie w zupełnie inny wymiar. Dość łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to pomysł zaczerpnięty od Jamiego Oliviera. Jeśli mieszkasz w Warszawie, kupisz tu wszystkie warzywa potrzebne do przygotowania tego przepisu (i całego warzywnego menu na tydzień), z dostawą do domu. Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych to absolutny kosmos! Być może pomysł z pieczeniem nowych ziemniaków nie przemawia do Ciebie, ale uwierz, że nowe ziemniaki upieczone są lepsze niż gotowane: kremowe i słodkie. Niesamowita mieszanka miękkich, pieczonych składników z surowymi, chrupkimi i soczystymi. Krok 4 Wyjmij warzywa w piekarnika, dodaj do nich surowe warzywa i jabłko, wymieszaj, posól i popieprz do smaku. Krok 3 W międzyczasie Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij cukinię i jabłko na makarony. Ziemniaki przekrój na połowy, marchewki i buraczki w plastry, brokuła w małe różyczki. Dwie ważne uwagi: ta sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Po 25 minutach warzywa powinny być miękkie – sprawdź przede wszystkim ziemniaki, nakłuwając szpadelkiem do szaszłyków lub nożem. Polej sokiem z cytryny, wymieszaj. Wyjmij tackę z warzywami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/salatka-z-pieczonych-warzyw/