Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami

Agnieszka
Zupy
26.01.2018 9:23
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami

Pulpety: - Opakowanie krewetek 200 g - 4 łyżki szczypiorku - 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: - 500 ml rosołu - 500 ml wody - Łyżeczka miodu - Łyżeczka octu ryżowego - Łyżka sosu rybnego - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oleju sezamowego - Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki: - Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Opcjonalnie dodaj też kapustkę bok choy (pak choi) – przekrój ją na połówki i przez kilka minut grilluj na suchej patelni. - Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) - Szklanka drobno pokrojonej marchwi - Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) - Papryczka chili - Sok z limonki lub cytryny do smaku Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Zwilż ręce olejem i z masy utocz pulpety, mniejsze niż piłeczka pingpongowa – powstanie ich około 14. Zresztą sama nazwa bloga Fitmencook mówi sama za siebie, choć po prawdzie, Kevin Curry, bo to on stoi za całym zamieszaniem, to kawał pakera. Włóż pulpety do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 12 minut. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-chinski-rosol-z-krewetkowymi-pulpetami/