Buza - gazowany napój z kaszy jaglanej z rodzynkami

Jolanta
Koktajle
18.06.2020 15:23
Buza - gazowany napój z kaszy jaglanej z rodzynkami

– deser z kaszy jaglanej – gołąbki z kasza jaglaną – kotlety z kaszy – papryka faszerowana kaszą – pierogi z kasza i serem – jaglany budyń. Napój z kaszy jaglanej zrobiłam kilka lat temu z przepisu na Buzę , który znalazłam na blogu Izy. Buza to lekko sfermentowany, kwaskowaty napój bezalkoholowy na bazie kaszy jaglanej z cukrem , rodzynkami i sokiem z cytryny. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z cukrem, dodajemy zmiksowaną kaszę, mieszamy za pomocą trzepaczki , kasza z wodą będzie wyglądać jak zważone mleko, tak ma być. składniki: 150 g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy 250 g cukru 4 cytryny 2 g świeżych drożdży garść rodzynek 3 litry wody Mi buza kojarzy się z buzowaniem (u mnie tak się mówiło na coś co się pieni po otwarciu butelki np. szampan, czy wino musujące). Po pierwsze z ciekawości, po drugie dlatego, że miałam wtedy sporo kaszy jaglanej . Powstały płyn studzimy, odlewamy ok. 1/3 szklanki i mieszamy z drożdżami , zostawiamy na kilkanaście minut żeby się spieniły a następnie wlewamy je do reszty napoju. Napój z kaszy jaglanej najlepiej smakuje mocno schłodzony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/napoje/napoj-kaszy-jaglanej/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta