Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton

Agnieszka
Zupy
01.02.2018 9:23
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton

Polecamy Wam również inne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka: Błyskawiczna zapiekanka makaronowa Marokański gulasz z resztkami kurczaka Jambalaya z resztkami kurczaka Składniki: 250 g krewetek Szklanka gotowanego lub pieczonego kurczala Szalotka 3 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny) W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę. Ponieważ won tony mają być podane w rosole, kwadraty nie powinny być zbyt duże (czyli około 5 cm/5 cm – tak by zmieściły się łyżce i można było je zjeść jednym kęsem. Jeśli masz naczynie do gotowania na parze – możesz w nim ugotować won tony, przy czym warto dno sitka wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia i zrobić w nim dziurki. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. W cieście nie ma już fragmentów suchej mąki, związała ją woda, jest zwarte, dobrze się zlepia, ale nie jest mokre. Powiemy tylko tyle, że ostatnio podaliśmy takie won tony naszej przyjaciółce, która nie znosi owoców morza, nie mówiąc jej co jest w nadzieniu. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)). Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Zagniataj ciasto na stolnicy, aż zrobi się w miarę gładkie (zacznie przypominać plastelinę). Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Litr rosołu (polecamy przepis na rosół zrobiony na kościach pieczonego kurczaka) Następnie posyp wierzch ciasta mąką i złóż na trzy części – mniej więcej tak jak składa się koszulę. Gotuj won tony jak zwykłe pierogi – wrzuć do osolonego wrzątku (nie przesól wody, bo farsz jest słony). Składniki są podobne jak w naszych pierogach, ale ciasto zupełnie inaczej się zarabia. Wykwintny sposób na resztki z kurczaka. Włóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na 30 minut. Powinno być wilgotne (mimo że jest w nim mało wody) i znowu ugniataj przez kilka minut. Pierożki możecie też zrobić z klasycznego ciasta, trzeba je tylko dość cienko rozwałkować. Wielokrotnie wałkowane (jak temat opozycji totalnej w Wiadomościach 😉 ) zyskuje bardzo zwartą, ale też niezwykle delikatną strukturę. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto będzie już bardzo elastyczne. Powoli mieszaj mąkę z jajkami (dobrze do tego nadają się pałeczki). Od momentu wypłynięcia pierożków na wierzch należy je gotować jeszcze 2 minuty. Wyrabiaj chwilę farsz, aż zamieni się w gładką masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/pierozki-won-ton-z-resztkami-kurczaka/
niedzielnykucharz.pl

niedzielnykucharz.pl

Agnieszka