Kotlety z młodej kapusty (wegańskie) z piekarnika (lub z patelni)

Obiad
18.06.2020 14:36
Kotlety z młodej kapusty (wegańskie) z piekarnika (lub z patelni)

Następnie takiego kotleta połóż na bułce tartej(jak robisz bez panierki, to odkładaj kotlety na blachę i pomiń ten krok), posyp go odrobiną bułki z wierzchu, podnieś dłonią tak, aby pod kotletem wciąż była odrobina bułki tartej i dociśnij. Jeśli tak, to rozgrzej na średnim ogniu suchą patelnię, wsyp na nią bułkę tartą i systematycznie mieszając upraż ją na rumiano. Nabierz w dłoń masę, ściskając uformuj kulę, a potem ją spłaszcz i jeszcze trochę ściśnij (tak na wszelki wypadek), uzyskując w ten sposób kształt kotleta. Ja najpierw rozdzielam sobie taką połówkę kapusty na 4 części, zostawiam głąb, żeby trzymał liście stabilnie i kroję w poprzek na paski (omijając głąb). Jeśli dodajesz boczniaki (bo możesz je pominąć), pokrój je najpierw w cienkie paski, a potem na króciutkie kawałeczki, aby powstała nieduża kostka. Odłóż kotleta na blachę i rób tak samo z pozostałą masą, aż się skończy. Walcz do skutku, a jak już naprawdę dojdziesz do wniosku, że nie jesteś w stanie nic z tym zrobić, to chyba pozostaje tylko dodać jajko. Czas wrócić do młodej kapusty, tylko jeszcze wcześniej włącz piekarnik, aby nagrzał się do 200 stopni (chyba, że będziesz smażyć kotlety). Być może to dlatego, że kapusta ie zdążyła puścić jej tyle, ile trzeba i nie zrobił się kleik z mąki ziemniaczanej. Obok postaw sobie miskę z masą z młodej kapusty i blachę do pieczenia (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie leciutko wysmarowaną olejem). Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią łyżkę oleju lub oliwy. Jeśli uważasz, że maszyna zrobi to szybciej i lepiej, to możesz spróbować, ja po prostu lubię pracę ręczną i raczej nie posiłkuję się żadnymi malakserami itp. W każdym razie ja nie miałam takich problemów 😉 Już jesteśmy prawie na finiszu. Daje ona trochę smaczku w wersji pieczonej, ale możesz przez nią odnieść wrażenie, że kotlety są trochę suche. Dużo się nie przyklei, ale to dobrze, bo mocno opanierowany kotlet byłby po upieczeniu bardzo suchy. Nabierz garść składników, uformuj kulkę dość mocno je ściskając, a potem spłaszcz, aby nabrały formę kotleta (czy też burgera lub klopsa). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć boczniaki i cebulę (albo samą cebulę, jeśli nie używasz boczniaków). Kotlety z młodej kapusty najlepiej zacząć od głównej gwiazdy, czyli właśnie kapusty! Jeśli nie, to spróbuj dosypać jeszcze odrobinę mąki, np. łyżkę, ponownie dobrze wymieszać i sprawdzić (i tak do skutku). Przygotowałam je w wersji wegańskiej, więc dodałam boczniaki jako składnik białkowy (podobno boczniaki mają najwięcej białka ze wszystkich dostępnych u nas grzybów). Ja przygotowałam kotlety z panierką, ale są one pieczone, a nie smażone.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/kotlety-z-mlodej-kapusty-weganskie-z-piekarnika-lub-z-patelni/