Przepis
Składniki masa :
0,7 l mleka,
3 żółtka,
1 szklanka cukru,
3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
250g miękkiego masła,
3/4 szklanki adwokatu,
100g kokosu,
2 duże opakowania herbatników ( petitki) .
Przygotowanie masa :
0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ). Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
Formę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki obok siebie. Na ciasteczka wyłóż 1/4 masy budyniowej. Połóż kolejne herbatniki. Powtarzaj czynność aż masa się skończy. Górę posyp kokosem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.