Rolada śląska • 6 plastrów wołowiny (ligawa, udziec) • 6 plastrów wędzonego boczku • kiszone ogórki pokrojone w słupki (na każdy płat mięsa po dwa słupki ogórka) • 6 plastrów kiełbasy • ostra musztarda • 2 łyżki oleju • pieprz • nici bądź szpilki Plastry mięsa rozbij, dopraw pieprzem. Modra kapusta • 1 mała czerwona kapusta • 15 dag boczku wędzonego • 1 średnia cebula • sól, pieprz • majeranek • 3 łyżki octu Kapustę poszatkuj i zlej osoloną wodą, tak aby tylko ją zakryć. Kluski śląskie • ugotowane ziemniaki • mąka ziemniaczana • jajko • sól Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i włóż do miski. Piecz w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Następnie przełóż rolady do naczynia żaroodpornego razem z sosem, który powstał na patelni podczas podsmażania. Wyciągnij 1/4 część ziemniaków, przełóż je na górę, a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj 2 łyżki octu (aby wrócił jej piękny kolor). Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę – dodaj do kapusty.