Truskawkowa wuzetka

Karolina
Ciasta
09.06.2020 18:57
Truskawkowa wuzetka

Myślę, że będzie gościć u nas częściej 😊 Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka ¾ szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Następnie przygotowujemy polewę: 150 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 150 ml śmietanki 30% Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wkruszamy czekoladę i odstawiamy na chwilę, aż czekolada zmięknie. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25×30 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Do nasączenia ciasta zaparzamy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Składniki: 300 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g truskawek Pierwszy blat nasączamy ½ szklanki kawy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/truskawkowa-wuzetka/