Składniki na masę botwinkową: – 2 pęczki botwinki z buraczkami – 350g ricotty – 1 jajko – 30g parmezanu – ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – ½ łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz Składniki na spód: – 150g mąki gryczanej – 70g zimnego masła – 50ml wody – szczypta soli Przepis na formę o średnicy 25cm, z której wychodzi 10 kawałków, jeden to około 195kcal, B: 8,3g, T: 10,9g, W: 14,3g. Użyta ricotta, zamiast śmietanki w znaczny sposób obniża kaloryczność tej tarty, a mimo to porządny kawałek takiej tarty jest bardzo sycący i idealnie sprawdzi się na obiad, ale również do lunchbox’a do pracy. Liście z łodyżkami siekamy i gotujemy 5 minut w małej ilości wrzącej, osolonej wody (z bulionem, jeśli go używamy), aż zmiękną. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, 50ml wody oraz sól. Dodatkowo: 30g sera Feta, kiełki rzodkiewki SPÓD: Formę do tarty o śr. 25 cm natłuszczamy oliwą. Dziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu.