Przepis
Składniki:
350g fileta z łososia
500g świeżego szpinaku
12-14 płatów makaronu
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
sok z cytryny
kilka kropel oliwy
200g mozzarelli
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
ok. 0,5 l mleka (lub więcej)
sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Obgotowujemy makaron ze szczyptą soli i kilkoma kroplami oleju przez około 2-3 minuty. Następnie płaty makaronu wykładamy na durszlak.
Łososia kroimy na cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z całej cytryny. Mozarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek kroimy w cienkie talarki i obsmażamy na oliwie. Następnie, dodajemy szpinak i smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przystępujemy do sosu beszamelowego: w rondelku roztapiamy masło i smażymy z mąką przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa ma być rzadka, lekko gęstawa). Sos doprawiamy solą i gałką muszkatołową – przy czym uważamy, by nie przesadzić z jej ilością, gdyż sos stanie się bardzo gorzki i wówczas nie da się go odratować.
W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei: płaty makaronu, kawałki łososia, szpinak, sos beszamelowy, mozarellę i powtarzamy raz jeszcze poszczególne warstwy. Wierzch przykrywamy płatami makaronu, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy mozarellą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, funkcja góra dół, następnie włączamy górna grzałkę grill i pieczemy 5-8 minut, aż wierzch się zarumieni.