Składniki: – 600g ziemniaków – 600g cukinii – 125g płatków owsianych – 3 jajka – 1 łyżka mąki żytniej – 1 łyżka mąka ziemniaczanej – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka domowej wegety – 1 łyżeczka soli – ½ łyżeczki mielonego pieprzu Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Placki z cukinii i placki z ziemniaków uwielbiam, więc dlaczego nie połączyć obu przepisów i nie stworzyć placków z cukinii i ziemniaków? 2. Do naczynia miksującego wkładamy odsączone warzywa, dodajemy płatki, mąki, jajka, domową wegetę, pieprz i sól, mieszamy 10-15s/obr. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy 1-2 łyżki płatków, mieszamy kolejne 10 s/obr. Na Thermomix Placki cukiniowo-ziemniaczane: 1. Do naczynia miksującego wkładamy ziemniaki, cukinię i czosnek, rozdrabniamy 20-30 s/obr. Do dużej miski wkładamy odsączone warzywa, płatki, mąki, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, domową wegetę, pieprz i sól, mieszamy. Łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy 1-2 łyżki płatków, mieszamy. 3. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Jedna porcja to ok. 325kcal, B: 13g, T: 6g, W: 57g. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością.