Przepis na domową, wybielającą pastę do zębów! Proste składniki, genialny efekt

Katarzyna
Zdrowie
03.06.2020 13:19
Przepis na  domową, wybielającą pastę do zębów! Proste składniki, genialny efekt

Każdy z nas dba o swój wygląd i prezencję. Często praca wymaga od nas również odpowiedniego wyglądu. Nienaganny strój, makijaż czy piękny uśmiech to podstawa. W związku z tym każdy chciałby mieć piękne i białe zęby. Niestety jednak, aby do tego doszło potrzeba czasu i systematyczności. Czasami musi nam w tym pomóc dentysta, a czasami wystarczy tylko zabieg wybielający lub odpowiednia pasta o tych właściwościach.

Zdjęcie Przepis na  domową, wybielającą pastę do zębów! Proste składniki, genialny efekt #1

Różnorodność preparatów

Na rynku można znaleźć wiele preparatów oraz past, które rzekomo spowodują, że nasze zęby będą bielsze nawet o kilka odcieni. Jednak reklamy swoje, a rzeczywistość czasami bywa inna. Ceny takich produktów również nie są niskie, a efekty bywają marne. Pastę wybielającą można jednak zrobić samemu w domu. Dzięki temu wiemy, jakie składniki znajdują się w tym produkcie. Domowe pasty wybielające są łagodniejsze, ale nadal spełniają swoje zadanie.


Dodatkowo wybielanie

Do takiej pasty można dodać aktywny węgiel, który sprawi, że nabierze ona mocniejszych właściwości wybielających. Sproszkowany goździk ma działanie antybakteryjne, a dodanie olejku miętowego spowoduje, że oddech będzie miał miętowy posmak.

Zdjęcie Przepis na  domową, wybielającą pastę do zębów! Proste składniki, genialny efekt #2
Przepis na domową pastę do zębów

Do zrobienia domowej pasty wybielającej potrzeba

  • pół szklanki tłoczonego na zim­no ole­ju ko­ko­so­we­go,
  • pół ły­żecz­ki drob­no zmie­lo­nej so­li hi­ma­laj­skiej,
  • 1 łyż­ke płyn­nej ste­wii,
  • 2 ły­żecz­ki roz­drob­nio­ne­go na pył ak­tyw­ne­go wę­gla,
  • pół ły­żecz­ki mie­lo­nych go­ździ­ków,
  • 10 kropli olejku mię­to­we­go.

Wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać aż do powstania jednolitej masy.

Należy pamiętać, aby sól, węgiel i goździki wcześniej rozdrobnić, ponieważ bez tej czynności mogą powstać grudki w paście. Niedokładnie rozmieszana masa może psuć smak gotowej pasty. Później należy przełożyć ją do słoiczka, trzymać w chłodnym miejscu i oczywiście używać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną