Pizza z burratą i rukolą

Dorota
Obiad
03.06.2020 20:08
Pizza z burratą i rukolą

Domowa pizza z burratą i rukolą Ilość: 2 pizze o średnicy 25-30 cm Składniki na pizzę: 320-350 g mąki typ 00 (lub ewentualnie 450 – tortowa lub 550) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml ciepłej wody (temperatura 36-38 stopni) 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant) Składniki na sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej sól, pieprz Składniki na dodatki: 1 kulka mozzarelli 1/4 cukinii kilka pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli 1 duża burrata lub 2 małe (ożna pominąć, ale warto jej poszukać) * dobrej jakości oliwa z oliwek Przygotowanie: Mieszamy drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody (36 stopni), odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy pizzę, rozsypujemy na niej rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, na środku kładziemy po pół burraty (lub po jednej małej). Rozgrzewamy rondel, wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy, dodajemy passatę pomidorową, sól i pieprz i gotujemy na małym ogniu 10 – 15 minut do zgęstnienia. Bardzo polecam uwieńczyć ją kulką burraty – oczywiście nie jest to konieczne, ale uwierzcie mi, śmietanka, która wypływa z burraty i rozpływa się delikatnie po takim placku, miesza ze smakiem sosu pomidorowego … Więc, jeżeli tylko macie burratę – spróbujcie koniecznie! Mam dla Was jeszcze jedną propozycję na inny dzień – spróbujcie zrobić pizzę z .. batatów! W warunkach domowych trudno uzyskać taki efekt, zwłaszcza jeżeli nie mamy kamienia do pizzy, ale domowa pizza na cienkim cieście też jest doskonała! Pieczemy 5-10 minut w zależności od tempertury (przy 250 stopniach będzie to 8 minut, przy 260 lub więcej starczy 5 minut, przy 220 może być potrzebne nawet 15). Można również wieczorem przełożyć je z zamrażarki do lodówki, a następnego dnia wyjąć tylko na około 1/2 godziny, aby nabrało tempertury pokojowej. Wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy krótko, zawijamy w kulkę i przenosimy na blachę. Coś niesamowitego! Domowa prosta pizza na cienkim spodzie Jjeżeli chcemy uzyskać placek bardzo zbliżony do neapolitańskiego, to potrzebujemy dużo czasu – takie ciasto musi długo dojrzewać. Najlepiej kupić od razu więcej i wykorzystać sezon na szparagi przyrządzając grillowane szparagi z burratą i migdałami. Wystarczy, jeżeli dysponujecie piekarnikiem o mocy co najmniej 220 stopni z termoobiegiem, i już będziecie mogli się cieszyć smakiem domowej pizzy. Kiedy będziemy chcieli ją zrobić później, wystarczy wyjąć z zamrażarki na 4-6 godzin przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik na temperaturę maksymalną (u mnie 250 stopni), najlepiej z termoobiegiem. Rozsmarowujemy sos pomidorowy na spodzie każdej z pizz wykładamy mozzarellę i cukinie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Najbardziej lubię tą neapolitańską, tak cienką i nasiąkniętą sosem pmidorowym i serem, że trzeba ją zawinąć w palcach, żeby zjeść, z puszystymi, przypalonymi brzegami. Staramy się, aby środek był jak najcieńszy, ale aby nie zrobiły się dziury w cieście. Blachę smarujemy oliwą z oliwek (jeżeli mamy kamień do pizzy, rozgrzewamy go w piekarniku).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/pizza-z-burrata-i-rukola-najprostszy-przepis-na-ciasto-do-pizzy/