Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Karolina
Ciasta
28.05.2020 9:52
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały 😉 Składniki: ½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500) 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 dag świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła szczypta soli Składniki na kruszonkę: 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mąki 100 g masła 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 300 g rabarbaru (2 spore sztuki) 200 g truskawek (ok. 10 sporych sztuk) Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 50 stopni lub w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby podrosło. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, na ciasto wykładamy owoce i wysypujemy kruszonkę. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, tzn. można ją zlepić zaciskając rękę, ale pod lekkim naciskiem powinna się znowu rozpaść 🙂 Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem/