Polecam spróbować innych ziemniaczanych propozycji: – pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry – szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki – odtłuszczone frytki z ziemniaków – ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem Składniki: – 1kg młodych ziemniaków – 50g mąki pszennej – 15g soli – 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie) W szerokiej miseczce łączymy mąkę z solą i papryką wędzoną. Młode ziemniaczki uwielbiam w każdej postaci, gotowane, miażdżone, z grilla, czy na szaszłyku, ale te na wzór pieczonych w ognisku to istna petarda! 🙂 Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 207kcal, B: 5,5g, T: 0,3g, W: 48,2g. Jeszcze mokre obtaczamy w mieszance z mąką i umieszczamy w brytfance.